Page 1
Aside

Mit tanulhatnának a politikusok Steve Jobstól?

Mit tanulhatnának a politikusok Steve Jobstól? 
Ma három éve hunyt el Steve Jobs, digitális világunk egyik utolsó látnoka, aki számos találmánnyal és kütyüvel gazdagította a mindennapjainkat.  Arra most nem térnék ki, hogy merre tartana ma vele az Apple hanem egy másfajta megközelítésben kérdezem: mit tanulhatnának a politikusok, városatyák a jóöreg Steve Jobstól?
steve-jobs-birthday
Vízió, hosszútávú tervezés: ez volt a világóriás Apple mozgatórugója még a kezdetektől, a kicsi garázsban is úgy reszelték Wozniakkal az áramköröket, hogy ő már a többéves terveit szövögette almarágcsálás közben. Nem arra kell koncentrálni ami most van mert az egy pillanatnyi állapot, hanem a terméket, a célközönséget, esetünkben a várost, országot annak 5-10 éves távlatában kell nézni. Egy cégvezetőnek, egy városvezetőnek víziója kell legyen: meg kell határozzon egy vagy több fix pontot, célokat, amelyek eléréséért dolgozik ő és a csapata. Hogyan? Na itt a második pont:
Céltudatosság, kompromisszumok nélkül: számos anekdota kering Jobs makacsságáról, arról a bizonyos “valóságtorzító mezőről”, amelynek bűvöletében elhitte és elhitette másokkal is, hogy lehetséges 2 hét alatt gyártósort beindítani, hogy meg lehet újítani a mobiltelefonok piacát és sorolhatnám reggelig. Képzeljük csak el, hol lenne a cég ha ő és a csapata úgy viselkedik mint mostanában a bukaresti vezetők aki kígyót-békát kiabálnak egymásra és közben egyhelyben áll az ország? Persze, a dâmbovița-parti politikában is vannak céltudatos emberek meg kompromisszumkészek, de Jobs soha nem ismert és nem kötött kompromisszumot: a minőségben, a tehnikai tartalomban, a felhasználói élményben, csak egy dolog számított: a vásárlói elégedettség, hogy naponta örömmel tedd be a zsebedbe az iPodod vagy tölts éjszakákat a Mac előtt. Önkormányzati párhuzammal élve csak az számít, hogy a szatmári lakos jól érezze magát a városában: keressen jól, éljen rendezett körülmények között, legyenek kielégítve a kulturális/sportigényei és legyen jövőképe. Minden más szkándál felesleges.
Steve-Jobs-and-original-iPad
Stílus és forma: vezetőink adnak az öltözködésre, a nyakkendő színére, a beszéd választékos mondataira, de ennyiben ki is merül az igényességük: ami igazán fontos, az átvett munkálatok, a közösségi szolgáltatások, a rendezvények színvonala mind-mind átlag alatti. Ezzel szemben Jobs fekete pulcsiban és béna sportcipőben alkotta meg milliók kedvenceit, éjszakákat töltve a Toy Story figuráinak vagy az Apple Shopok tervezésével, azzal a szent céllal, hogy amit kiad a kezéből az tökéletes legyen.
Persze van még ezer idézet és mélyfilozófiai felvetés amit leirhatnék, inkább zárásként “one more thing”: egy videó arról, ahogyan Jobs (immár súlyos betegen) bemutatja az Apple Campus2-t a cupertinói városi tanácsnak: