Mire is költsünk el 100.000 eurót? Van mire.

Válasz dr. Dorel Coica polgármester úrnak.

 

Tisztelt Polgármester úr, Ön egy február 7-ei tévéadásban “válogatott” jelzőkkel illetett engem: „intellektuális infantilizmussal” vádolt, „Istentelen ember”-nek nevezett, egy olyan hangnemben amely nem méltó egy polgármesterhez, legalábbis itt nálunk Erdélyben. Az ominózus 100 ezer eurós korcsolyapályáról Ön is kijelentette, hogy nem prioritás a városnak mégis retorikusan megkérdezte, “mondja meg Butka mit csinálna evvel az összeggel“. Hát legyen, röviden felvázolom a tényeket:

 • Előszöris, sem a szavazás előtt sem mostanáig a tanácsosok nem kaptak az Ön szakembereitől még egy 3 sornyi indoklást sem: hová kerülne, ki működtetné, nincs egy költségelemzés, csak egy szó a táblázatban: “patinuar”, így U betűvel. Persze a többi párt képviselőivel is egyetértettünk abban, hogy ez a terv nem megalapozott és a bizottságok nem is javasolták beépíteni a költségvetésbe, mégis valamilyen csoda folytán visszakerült az excelbe.
 • Eddig is lehetett korcsolyázni a városban, a régióban számos vállalkozás foglalkozik bérbeadással, működtetéssel. Ha Ön ingyenes használatba szeretné adni a szatmáriaknak, nem fontos megvenni, kitalálhatnak egy olyan konstrukciót is amelyben csak a belépőjegyek árát fizetné a Polgármesteri Hivatal, ez sokkal olcsóbb megoldás.
 • Persze, a 100.000 eurós vételár mellett felmerülnek egyéb költségek is: szállítás, logisztika, raktározás, össze- és szétszerelés, karbantartás, esetleges meghibásodások. Önök felmérték ezen plusz költségek mértékét, kiszámolták hogy mennyibe is kerül ez pontosan, hány év alatt térül meg a befektetés?
 • Ez a beruházás közpénzből jön létre, a szatmári adófizetők pénzéből. Ha egy átlagos lakás évi adója 200RON, hány szatmári család kell befizesse az adóját ahhoz, hogy Önök tudjanak venni korcsolyapályát? 2.250 család kell dolgozzon azért, hogy mások legyen hol korcsolyázzanak. Ezt nevezhetnénk „gazdasági infantilizmusnak” is…

Ha már úgyis rákérdezett mire tudnánk használni ezt az összeget, adok pár példát, de a lakosság többet is tudna említeni.

001HU copy

 • 100.000 euróból 10 óvodában vagy iskolában végezhetnénk el egyenként 10.000 eurós javítási munkákat.
 • 100.000 euróból lehetne vásárolni 600 hőszigetelő (termopán) ablakot az oktatási intézményeknek, hogy a jövő generációja ne a huzatos ablakok mellett üljön az osztályteremben.
 • 100.000 euróból épp 5 játszóteret lehet építeni a lakónegyedekben a magyar, román, sváb és cigány gyermekeknek
 • 002HU copy
 • Vagy, többezer rászoruló szatmári lakos számára nyújthanának szociális szolgáltatásokat. Sokuknak cipőre sincs pénze, nemhogy korcsolyára.

003HU copy

 • Ezen kívűl biztos vagyok abban, hogy számtalan helye lenne ennek a jelentős összegnek.
 • Apropó, Önök 6 hónapja nem tudnak kicserélni egy játszótéri elemet a Kossuth-kertben, pontosabban tavaly július óta, hogyan fognak egy 100.000 eurós korcsolyapályára vigyázni? Ezt nevezhetnénk „közigazgatási infantilizmusnak” is…

Az Ön további, személyes sértéseit nem kommentálom. Nem az én stílusom és úgy általában, itt Szatmárnémetiben nem szokás egymást a szemétdombra küldeni meg lekaratistázni, én pedig vagyok hajlandó átvenni ezt a balkáni stílust és nyelvezetet. És nem szeretnék partner lenni abban a játékban sem, amelyet Ön az ilyen látszat-konfliktusokkal generál, hogy elvonja a lakosság figyelmét a város hangsúlyos problémáiról. Egy polgármesternek így Önnek is el kell viselnie a konstruktív kritikát, ha viszont a város számára hasznos kezdeményezéseket indít, azokban támogatni fogom Önt…

Tisztelettel,

Butka Gergely

városi tanácsos

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.