Ce am putea face din 100.000 de euro? Multe.

Răspuns domnului Primar dr. Dorel Coica

 

Stimate domnule Primar, intr-o emisiune televizată din 7 februarie mi-aţi adresat nişte cuvinte „alese”: m-aţi acuzat de “infantilism intelectual”, m-aţi numit “om fără Dumnezeu” și în general, ați folosit un stil și limbaj nedemn de un primar, cel puțin aici la noi in Transilvania. Despre patinoar, aţi recunoscut că nu este o prioritate dar m-aţi întrebat retoric “să spună Butka ce ar face cu această sumă“. Vă punctez câteva aspecte:

  • In primul rând, nici inainte de şedinţă nici până astăzi nimeni dintre specialiștii Dumneavoastră nu a scris 3 propoziții despre această investiție: unde se dorește, cum ar funcționa, nu există nici un plan de implementare, nici o analiză de cost, doar un cuvânt intr-un tabel: “Patinuar”, aşa frumos cu U. Împreună cu mai mulţi consilieri din toate partidele, am considerat neîntemeiat şi nu am acordat aviz favorabil pentru această poziţie. Printr-un miracol, a re-apărut în tabelele excel…
  • Si până acum a existat patinoar in oraș, in regiune sunt numeroase firme care prestează astfel de servicii. Dacă doriți gratuitate pentru sătmăreni, costurile de tichete pot fi acoperite de Primărie, cetățenii s-ar bucura la fel și ar fi sumă considerabil mai mică.
  • Pe lângă suma de achiziţie de 100 de mii de euro mai apar și alte costuri: transport sezonier, depozitare, asamblare-dezasamblare, mentenanță, eventuale reparații. Ați calculat aceste sume? In cât timp se amortizează investiția?
  • Investiţia se realizează din bani publici, din impozitul sătmărenilor. Dacă impozitul anual pentru un apartament este de 200RON, câte familii trebuie să scoată banii din buzunar pentru a acoperi această cheltuială? 2.250 de familii vor contribui pentru ca alţii să se dea cu patine. Asta am putea numi „infantilism economic”

Dacă tot m-ați intrebat ce aș face cu această sumă, vă dau doar câteva exemple, sătmărenii ar putea da mai multe:

  • Din 100.000 de euro se pot efectua reparații de 10.000 de euro la 10 grădinițe sau școli din oraș.

001 copy

  • Din 100.000 de euro ați putea cumpăra 600 de geamuri termopan pentru instituțiile de invățământ ca generația viitoare să nu stea in frig.
  • Din 100.000 de euro aţi putea construi 5 terenuri de joacă, de care s-ar bucura copiii sătmăreni români, maghiari, şvabi sau rromi.

002 copy

  • Sau, ați putea acoperi costuri de servicii sociale pentru mii de oameni nevoiași, oameni care nu au bani pentru ghete, nici vorbă de patine.

003 copy

  • Și sunt sigur că există multe, multe alte nevoi in Satu Mare.
  • Apropo, dacă nu aţi fost in stare să schimbaţi un element defect la terenul de joacă din Grădina Romei de 6 luni, din iulie 2013, cum veţi avea grijă de un patinoar de 100.000 de euro? Asta am putea numi „infantilism administrativ”

 

Celelalte cuvinte jignitoare ale Dumneavoastră nu le comentez. Nu este stilul meu, în general nu este stilul sătmărenilor să trimitem unul pe altul “la groapa de gunoi” sau să-l numim “karatist”, iar eu nu vreau să abordez acest stil şi limbaj de mahala. Nu vreau să intru în jocul Dumneavoastră ca prin aceste mini-scandaluri să distrageţi atenţia sătmărenilor de problemele oraşului. Ca primar, trebuie să acceptaţi criticile constructive şi să nu răspundeţi cu atacuri la persoană.

Eu v-am demonstrat incă din primele zile ale activităţii mele deschiderea şi obiectivitatea ceea ce aş dori să menţin şi în continuare: dacă veţi avea iniţiative benefice pentru Satu Mare, eu voi fi partener…

 

Cu respect,

Butka Gergely

consilier local al Municipiului Satu Mare

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.