Strasbourgból jelentem:

Tisztelt olvasók,
tudom hogy most mindenki az új Ponta-kormány szatmári tagjaira és a nőnapi bulifotókra kiváncsi, de azért röviden beszámolnék a február 24-27 közötti strasbourgi munkalátogatásomról.

Mi is volt ez a EU-Bloggers?
Első alkalommal került megrendezésre ez a szakmai találkozó, amely 15 ország 24 újságíróját, bloggerét, véleményvezérét hozta össze egy online kommunikációról szóló eszmecserére. A szervező Európai Néppárt már régebben felismerte a közösségi média fontosságát, évek óta világos számukra, hogy csak modern csatornákon lehetséges az európai polgárokkal való hatékony kapcsolattartás. Persze ez a modern idők egyik kihívása, hogy a politikusok miként kerüljenek közelebb az online felületeken az átlagemberhez.

photo 1

Az Európai Néppártról:
Az EPP a legnagyobb európai párt, az Európa Tanácsban és az Európa Parlamentben is. Önmeghatározása szerint “azoknak a jobbközép politikai szervezeteknek a családja, melyek gyökerei mélyen visszanyúlnak az Európai kontinens történelmébe és civilizációjába, ugyanakkor már a kezdetekben úttörő szerepet játszott az európai projektekben”. A romániai magyar társadalmat az RMDSZ képviseli az Európai Néppártban.

A résztvevők 15 európai országból érkeztek: 
A szervezőknek sikerült egy színes társaságot összehozni: újságírók, publicisták, közéleti blogok szerkesztői és helyi “véleményvezérek” eszmecseréltek általános és specifikus európai témákban. Igy találkozott a svéd egészségügyi szakíró a görög startup-specialistával, a finnországi külpolitikai tudósító a szatmári városi tanácsossal. Romániát ketten képviseltük: Vlad Mixich bukaresti újságíró, a Hotnews hírportál publicistája és a Deutsche Welle tudósítója aki nemrég érkezett haza Kijevből illetve jómagam. Hogy miért választottak ki pont engem? Talán az erdélyi magyar információs társadalom témájában írt államvizsga-dolgozatom vagy a régebben szerkesztett közéleti blogom lehetett az indok, mindenesetre nem árulták el.

 

Főbb programok, témák:
Ezalatt a pár nap alatt sikerült áttekintenünk az európai közélet főbb témáit: milyen kihívások előtt áll Európa, melyek az EPP prioritásai, szóbakerült az európai térségen belüli migráció (orvosaink és koldusaink), a kijevi események kapcsán külpolitikai kérdéseket is megvitattunk. Szakmai beszélgetések keretében tárgyaltuk az európai roamingdíjak csökkentését, a széles tömegek számára is elérhető gyors internetet és jövőbeni tehnikákat mint például a digitális társadalom, digitális ügyintézés amely egyes országokban már hangsúlyos jelenléttel bír, Románia pedig még csak most kóstolgatja őket. Apró érdekesség, hogy a rendezvényt az érkezéstől az elutazásig közvetítettük szöveggel, fotókkal és 5másodperces videókkal, saját felületeken és főként twitteren a #EuropeIn kulcsszóval. Ez persze azt is jelentette, hogy kávészünetekben egyszerre 10-15 ember telefonnal-tablettel a kezében pötyögött és csiripelt különböző nyelveken olvasóinak.

photo 2

A speed dating volt a rendezvény csúcspontja: 
Ez a “villámrandi” a nevével ellentétben nem a párválasztásról szól, hanem a résztvevők öt perc erejéig négyszemközt eszmecserélhettek a 15 fajsúlyos europarlamenti képviselő egyikével, majd egy gongütésre a következőhöz kellett üljenek. Igy vitattuk meg a finn Sirpa Pietikainen-nel 5 perc erejéig a környezetvédelmi kérdéseket, a szlovén Sofia Mazej-Kukovic-csel a mezőgazdaság jövőjéről, a fiatalos Christofer Fjellner svéd képviselővel a roma bevándorlóikról (honfitársainkról) beszélgettünk, a hazánkbeli Marian-Jean Marinescuval pedig romániai aktuálpolitikai kérdéseit taglaltuk. Meglepő volt, mennyire tisztában vannak a képviselők a romániai problémákkal (hiszen több eset az ő problémájuk is): többek között rákérdeztek Verespatakra, a magyar kisebbség helyzetére és finoman arra is, hogy még kábé hány százezer bevándorlóra számíthatnak Romániából 🙂

speed

Tanulságok, benyomásaim: 
A rendezvény főbb és kisebb programjai alapján illetve a Parlament munkájába való beketintés alapján megcáfolnám azt a tévhitet, hogy az európai intézményekben “nem csinálnak semmit csak nyakkendőben üldögélnek”. Felelős döntéselőkészítés, komoly szakmai munka folyik, amely az egész kontinens jelenét és jövőjét érinti: pár napja ért véget a dublini kongresszus ahol többek között Julia Timosenko vagy a U2 zenekar frontembere, Bono lépett az EPP színpadára. Visszatérve Strasbourgra: szomorú tapasztalat viszont az, hogy országunk imázsa nem túl fényes az európai körökben, és nemcsak a többi tagországot elárasztó koldusok miatt: a romániai politikusok korrupciós ügyei az Európai Parlamentig is elhallatszanak.

 

Sajnos közösségi média, digitális társadalom tekintetében igencsak távol állunk az európai szinttől, de éppen ezért vagyok biztos benne, hogy a jövőben hasznosítani fogom a rendezvényen tapasztaltakat. Most pedig várnak a szatmári hétköznapok, március hónap végén egy fontos bejelentéssel térek vissza…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.